Rafting Zorluk Dereceleri

Uluslar arası rafting federasyonu IRF tarafından belirtilen standartlara göre Uluslar arası kabul edilen rafting zorluk derecelerini referans almamız gerekir. Bu bakımından nehir zorluk dereceleri 6’ya ayrılır. Zorluk derecesi 1 olan parkur en kolay rafting parkuru olurken, 6 olan ise en zorlu rafting parkurundan oluşur. Rafting parkuru üzerine nehrin akış hızı, yani debisi, parkur üzerindeki kaya yoğunluğu, kayaların yapısı, engeller, rapid ve çavlan gibi engeller rafting zorluk derecelerinin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Rafting parkurlarının derecelendirilmesi/sınıflandırılması – Rafting Zorluk Dereceleri

1. nehir zorluk derecesi: Çocuklar ve tecrübesiz insanlar için. Dalga yok, düzenli ve stabil bir akarsu.

2. nehir zorluk derecesi: Fazla engeller olmayan hızlı nehir sularda yapılır, geniş geçişler kayalar arasında kolayı manevra yapma imkanları sağlar.

3. nehir zorluk derecesi: Engeller ve kayalar bulunan  (bu engeller nehir yapısıne göre değişir örneğin melen çayında kayalar çok engel teşkil etmezken dalaman çayı rafting parkurunda hep kayalardan oluşan engeller vardır) hızlı nehir sularda yapılır. Eğlenceli ve gerçek rafting aktivitesinin deneyimlenebilecek bir sınıftır.

4. nehir zorluk derecesi: Tecrübeli, cesur ve kendine güvenen kişiler içindir. Yüksek hızla akan nehir uzun ve türbülanslı kısımlardan dolu yollardan geçebilir, dalga boyları daha yüksektir bu nehri geçmek için deneyimli rafting rehberi  olmalıdır. Uzmanlık ve tecrübe ister.

5. nehir zorluk derecesi: Sert ve şiddetli dalgalar, art arda gelen engeller, yüksek ve dik kayalar, kalbi durduran şelaleleri oluşturan hızlı akıntılar, üst-üste gelen engeller, tehlikeli geçişler çok büyük uzmanlık, cesaret ve tecrübe ister. Ekibin tamamının profesyonel olması ve ekip içerisindeki uyumun tam olması şarttır. Rafting botunda ayrıca teknik malzemeler gerektirir.

6. nehir zorluk derecesi: Rafting yapılamayacak derece yüksek ve tehlikelidir. Kaynakların çoğunda ulaşılmazlığı temsil eden sınıftır.